Παραμύθια χωρίς νόημα v.iii


Ποιος τη χέζει τη ΔΕΘ;
Μαΐου 11, 2007, 7:59 πμ
Filed under: ελληνικά, news, terra

Χτες, καθώς περπατούσα παραπλεύρως της ΔΕΘ, κάνοντας σάλτα και ζιγκ ζαγκ για να αποφύγω τις λακούβες των εργοταξίων, μου ήρθε συνειρμικά στο νου η συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, για το κατά πόσο τα έργα του μετρό στην Πανεπιστημιούπολη θα απειλήσουν τη στατικότητα ορισμένων κτιρίων.

Βγήκε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Πάνος Κλίμμης, και, απαντώντας στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής, είπε ότι αφενός τα έργα δεν απειλούν τα κτίρια, αφετέρου δυνατότητα να παρακαμφθεί το ΑΠΘ και να περάσει το μετρό από τη ΔΕΘ δεν υπάρχει, διότι κάτω από τη ΔΕΘ περνάει ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός της πόλης.

Κατά μία έννοια, λοιπόν, σκέφτηκα εγώ, τη ΔΕΘ την έχουμε χεσμένη!

Advertisements

12 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Δε μας χέζουν με τη ΔΕΘ, λέω γω; Ανάμεσα στις ίντριγκες του Θωμόπουλου και το Μπακατσέλου, οι χώροι της ΔΕΘ έχουν γίνει άβατο αντίστοιχο του Αγίου Όρους. Η πόλη έχει ανάγκες, που οι λύσεις τους θα περάσουν μέσα, πάνω και κάτω της, τον κώλο τους να χτυπάνε κάτω οι προύχοντες.

Σχόλιο από Oneiros

Xaxaxa!!!!

Oneiros: makari na exeis dikio alla giati kati mou leei pws den exeis…

Σχόλιο από Thanos

το κακό είναι ότι την χρειαζόμαστε την ΔΕΘ. Κακά τα ψέματα

Σχόλιο από Λίζα

τελικά τη ΔΕΘ τη χέζει ο Oneiros μόνος του :Ρ

Σχόλιο από ttallou

thanos, οι συνθήκες θα εξαναγκάσουν τελικά στην ορθολογική αξιοποίηση της ΔΕΘ, όταν αρχίσουμε να πέφτουμε σαν τις μύγες από τους καύσωνες…
(Keywords: θερμική νησίδα, αιωρούμενα σωματίδια, έλλειψη πρασίνου, θερμοκρασιακή αύξηση, «υποθαλάσσια»)

Γιατί, Λίζα, τη χρειαζόμαστε τη ΔΕΘ στη μέση της πόλης; Δώσε μου μιά (ορθολογική, όχι συναισθηματική) αιτιολόγηση γιατί αυτή η ξεπεσμένη κι αποκομμένη από τον αστικό ιστό συλλογή περιοδικών κλαδικών εκθέσεων θα πρέπε να μείνει στη θέση της, αντί να μεταφερθεί εκτός πολεοδομικού (δε λέω «να την πάρει η Αθήνα» ή τίποτα τέτοιο), τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά από την έλλειψη πράσινου και πάρκινγκ.
Τι να λέμε, εδώ δεν έχουμε πλέον ακτοπλοία και αεροπορικές συνδέσεις για να έρθουν σύνεδροι κι επισκέπτες, ο μεγαλοϊδεατισμός της συνεδριούπολης μας μάρανε…

Σχόλιο από Oneiros

Και λίγο background για να μη παρεξηγηθώ: στα νιάτα μου, οι επισκέψεις στη ΔΕΘ ήταν το highlight του φθινοπώρου, με μαύρη μπίρα Φιξ, μαλλί της γριάς, σύνδεση με Σκάϊλαμπ, τα υποβλητικά περίπτερα των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ να συναγωνίζοντα σε eye candy, και σκοποβολή στο Λούνα Παρκ. Όμως κάποτε πρέπει να ξεκολλάμε από τη νοσταλγία του παρελθόντος και να βλέπουμε την σκληρή πραγματικότητα: ότι, δηλαδή, η ΔΕΘ σήμερα είναι φτιασιδωμένη σκιά του πάλαι ποτέ εαυτού της (άραγε υπήρξε ποτέ σημαντική, παρεξόν στη φαντασία μας;) και playground μόνο για συμφέροντα προυχόντων που στραγγαλίζουν τη Θεσσαλονίκη, στερώντας της αναγκαίους ζωτικούς χώρους.

Σχόλιο από Oneiros

Η ΔΕθ δεν χρειάζετε περισσότερο χώρο, τι να τον κάνει άλλωστε.
Αλλά φυσικά θα μου άρεσε να ήταν εκτός πόλης, ωστόσο αυτό θα αποθάρρυνε τον απλό περίεργο περαστικό να μπει μέσα κατά τη διάρκεια των εκθέσεων που γίνονται εκτός των πλαισίων της ΔΕΘ.

Μιλώντας σαν επαγγελματίας (αν μπορώ να χαρακτηριστώ έτσι) θέλω την ΔΕΘ και τις εκδηλώσεις μέσα στο Κέντρο της Πόλης. Επειδή έτσι διαφημίζεται και η πόλη και ένας απλός περαστικός μπορείς να ρίξει μια ματιά στην έκθεση χωρίς να τον αποθαρύνει η απόσταση.
Σαν πολίτης της Θεσσαλονικης με ενοχλεί που οι ζωτικοί χώροι ειναι ελάχιστοι στην πόλη μου. Δεν με ενδιαφέρει το πρόβλημα του Parking επειδή απλά δεν παίρνω αυτοκίνητο στο κέντρο. Με ενοχλεί που το λιγοστό πράσινο το καταστρέφουμε και φυσικά θα προτιμούσα να είχαμε ένα πάρκο στην θέση της ΔΕΘ.

«Τι να λέμε, εδώ δεν έχουμε πλέον ακτοπλοΐα και αεροπορικές συνδέσεις για να έρθουν σύνεδροι κι επισκέπτες, ο μεγαλοϊδεατισμός της συνεδριούπολης μας μάρανε… »

Και που είσαι ακόμη να λες ακόμη και ο αριθμός των Charter πέφτει. Απο τη στιγμή που η Θεσσαλονική παραμένει αφιλόξενη για τον απλό τουρίστα (ακόμη δεν υπάρχουν χάρτες στα αγγλικά) και απο τη στιγμή που δεν έχουμε κάτι να προσελκύσουμε τουρίστες (πέρα απο την πολιτιστική κληρονομιά μας) δεν πρέπει να περιμένουμε και συνδέσεις. ΜΙα συνεδριούπολη ίσως να προσέλκυε περισσότερο κόσμο και να ανέβαζε την ζήτηση γαι δρομολόγια. Σαφώς το επίπεδα του εξερχόμενου τουρισμού ακόμη δεν μας βοηθάν να χαρακτηριστούμε απο τις αεροπορικέ εταιρίες σαν εκλυστικό αεροδρόμιο.
(το βλέπω κάθε μέρα απο τα όχι που τρώω απο τις αεροπορικέ εταιρείες)

Η Χαλκδικιή απο μόνη της δεν μ πορει να στηρίξει τα αεροπλάνα που έρχονται το καλοκαίρι γι αυτό και ολοένα οι πτήσεις charter υποσημειώνονται.
Για τα καράβια τι να πω… καμία φορά δεν πείρα πλοίο απο την Θεσσαλονίκη για να πάω Κρήτη που σπούδαζα. Ποιος θα μπει σε ένα πλοιο φάντασμα για να κάνει 200 ώρες να φθάσει σε ενα νησί που απο άλλο λιμάνι θα το προσεγγισει πιο γρήγορα και με καλύτερο πλοιο; Ειλικρινά δεν ξέρω ποια θα ήταν η καλύτερη λύση σε αυτό θέμα. Με πονάει που το λιμάνη στέκει άδειο.

Μπορεί η ΔΕΘ να έχασε την αίγλη της αλλά ακόμη προσελκύει τουρισμό. Οι εκθέσεις κατά την διάρκειά του χειμώνα δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και ειδικά στα ξενοδοχεία.

Τουλάχιστον για τα Βαλκάνια δεν έχει ακόμη χάσει η πόλη μας το κύρος της.

ελπίζω να μη βγήκα εκτος θέματος.

Σχόλιο από Λίζα

Δε θα ‘λεγα ότι βγήκες εκτός θέματος.
Απλώς διαφωνούμε (κι ο Oneiros από κοντά) στη σημασία της ΔΕΘ. Καλώς ή κακώς η ΔΕΘ και το φεστιβάλ κινηματογράφου φυτοζωούν. Δες λίγο ποιοι τα στηρίζουν και θα καταλάβεις (το 60% των εκθετών είναι κρατικοί οργανισμοί + η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών έρχεται με προσκλήσεις). Η ΔΕΘ και το φεστιβάλ υπάρχουν όχι τόσο γιατί προσφέρουν στην πόλη, όσο γιατί πια είναι θεσμός και «καμάρι» μας και η διακοπή τους θα αποτελέσει σκάνδαλο.

Μία σοβαρή διοργάνωση, που θέλει να φέρει και χρήμα, πρωτίστως, θα σεβόταν τον εαυτό της και θα πουλούσε το προϊόν. Εγώ έχω μπει κατ’ επανάληψη και στη ΔΕΘ και στο φεστιβάλ με προσκλήσεις-μούφα.

Η ΔΕΘ δίνει ζωή στο κέντρο το Σεπτέμβριο-συμφωνούμε. Και κάποια ξενοδοχεία περιμένουν τις κάθε λογής εκθέσεις για να γεμίσουν-σύμφωνοι πάλι. Αλλά η ΔΕΘ θα μπορούσε (με την προϋπόθεση ενός καλού συγκοινωνιακού δικτύου) να βγει και εκτός κέντρου, όπου άλλωστε ήδη χτυπά η εμπορική καρδιά της πόλης, δίχως να το βλάψει, αφού ούτως ή άλλως όλα τα αξιοθέατα στο κέντρο παραμένουν.

Η Θεσσαλονίκη πάσχει από πράσινο. Δες την από ψηλά και θα καταλάβεις. Περπάτα την το καλοκαίρι, όχι πλάι στη θάλασσα, και θα το νιώσεις. Ένας πνεύμονας πρασίνου είναι αναγκαίος, και η ΔΕΘ είναι ο μόνος χώρος που προσφέρεται.

Σχόλιο από ttallou

εντάξει βγάλε αυτή τη βλακεία με τους αρυθμούς όλο ξεχνάω να απαντήσω και χάνω τα comments Μου.
ωραία τώρα σιγά μη ξαναγράφω αυτό που έγραφα πριν 😦
συμφωνώ μαζί σου πάντως.

αν και όπως είπα καλύτερα είναι να διατηρείς αυτό που έχεις και αυτό που ο Μέγας Ψωμιάδης με το τσιράκη του τον Παπαγεωργόπουλο καταστρέφει. γιατί αν φύγει η ΔΕΘ κάτι θα βρουν να την κάνουν και σίγουρα δεν θα είναι πράσιινο.

Σχόλιο από Λίζα

Αυτή τη βλακεία με τους αριθμούςδεν πρόκειται να τη βγάλω, γιατί θα προκύψουν άλλες βλακείες από -σπαμ- σχόλια.

υγ: είναι δυνατόν να βρίζεις τον Ψωμιάδη; Δεν είναι «τεμέτερον;»

Σχόλιο από ttallou

Δυστυχως μια διεθνής έκθεση η οποία ως κυρίρχα εκθέματα είναι τα κρατικά ινστιτούτα και γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και συνδικαλιστικών δράσεων μάλλον βρίσκεται πολύ μακριά απο το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Κατέληξε ενα βραδυνό δελτίο ειδήσεων. Μην εκπλαγείτε εαν σύντομα καποιοι απο τους βόρειους γείτονες συνεχίσουν αυτό που εμείς θα τους κάνουμε δώρο λόγω ανικανότητας.

Σχόλιο από Konstantinos
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: